Böcker jag läst & mitt tycke om dem

Jag har börjat läsa mycket igen, vilket jag älskar!

Men att skriva recensioner är inget jag gjort tidigare och nivån kommer nog vara därefter också. Jag kommer att ge det ett försök ändå och berätta vad jag tycker om böckerna jag läst. Omslaget, språket, innehållet då såklart och mina funderingar under tiden och kanske efteråt. Samtidigt är det alltid kul att hjälpa författare att sprida sina böcker i internetvärlden. Recensioner är guld värda, särskilt de bra omdömena, hehe. Och jag kommer säkerligen ge både ris och ros. Böcker kan vara hur bra som helst men det betyder inte att man gillar allt i dem, väldigt mycket är en smakfråga. Så saker jag lägger fram som mindre bra kanske är något som du gillar som bäst. 

Och vad gäller språket så ser- och läser jag boken på ett sätt som för de som själv skriver. Vilket kan leda till att jag poängterar saker som ni som inte skriver inte ser och saker som inte är ett problem för många, men som för de som skriver kanske hakar upp sig på. Notera dock att mycket av detta är också en smakfråga, och även om jag hittar fel i språket så betyder det inte att boken - dess upplägg och berättelsen i sig är dålig. Min författarstil är till exempel väldigt målande och emellanåt rapp, fartfylld och fri- och talspråklig, vilket säkerligen inte går hem hos alla men accepteras ändå om man faller för berättelsen i sig. Jag arbetar ständigt på att utvecklas och finna en sorts balans i det jag gör, men utan att tappa mig själv i mitt sätt att skriva.

Jag bedömer språket och berättelsen med erfarenheter från många samtal med språkrådet, från konversationer i skrivgrupper, med skrivvänner och med betaläsare inom mitt eget skrivandet. Samt från andra böcker jag läst och från min lektör men allra främst från min korrekturläsare. 

Måste bara poängtera hur glad jag är att läsningen kommit tillbaka till mig igen! Det ger så mycket. Bortsett från den avkoppling och paus från livet man får så inspirerar läsningen mig. Jag kan bli avundsjuk på vissas fantastiska språk, kunskapen och fantasin vissa besitter. Att jag vill vara som dem. Samtidigt när jag hittar saker jag inte gillar, som i språket, upplägget eller i berättelsen i sig så hjälper det mig med mitt skrivandet - att kolla om jag gör lika dant. För vissa saker kanske man inte märker att man gör förrän man läser det i någon annans bok. Och det gäller ju egentligen allt i livet. Som sagt jag älskar att lära mig och att utvecklas. Om det är just din bok jag recenserar och jag poängterar saker jag inte gillar eller fel jag hittat så betyder det absolut inte att jag är bättre- eller vet mer än du. Mina svagheter inom skrivandet är tillexempel särskrivning, stavning och att fatta mig kort – det sistnämnda gäller även utanför skrivandet och något jag ständigt jobbar med. Tacka vet jag betaläsare och professionella språkgransskare/korrekturläsare, varav det sista är ju ett måste för oss som skriver då man så lätt blir blind för ens egen text.

Så med detta sagt, blir det här inlägg för varje utläst bok from. 2022. Det kan dyka upp recensioner från böcker jag läst tidigare och långt bak i tiden också. 

När det gäller bokserier och trilogier recenserar jag bok för bok och gör sedan en kortare sammanställning om serien i helhet när alla delar är lästa :) 

 

Bokrecension: Transformationen, av Magic Frigren

18 jan 2022

  Transformationen, av Magic Frigren. Utläst 16/1–2022. En bok som sätter en i funderingar och lärdom. Funderingar om tro, andlighet och lärdom om formler och kemi – alkemi, en typ av magi.  Vi får följa Melly, en ung kvinna som sagt ifrån sig sin roll som nunna. Hon är förvirrad i sin tro och i [...]


Bokrecension: Jag utan dig, av Kelly Rimmer

18 jan 2022

    Jag utan dig, av Kelly Rimmer. Utläst 14/8–2020. En gripande bok om att hitta rätt trots olikheter och att sedan behöva förlora det.  Det var intressant att följa en manlig huvudroll, hans tankar och känslor. Särskilt när det kommer till kärlek och frustration – ja, känslor. Tacksamt att man som läsare får följa [...]


 

 

Denna sida ligger bland de 10 bästa i konstkategorin!

Yeeey - heja mig! Glad jag blir!! :D

- till listan

 

 

      Vill du hjälpa mig på vägen?

             - dela gärna sidan!

           Bookmark and Share        

                            &

         Skriv gärna några ord i

        min gästbok innan du går

           

                       Tack :)

 

 

MINA SENASTE BLOGGINLÄGG:

 

Anmäl er gärna till mitt nyhetsbrev! 

 

 

Det är alltid kul med länkvänner! Är du intresserad? Skicka ett meddelande så löser vi det! 

 

  • Mina länkvänner:  
  • Carola Strömstedt  - skrivblogg (följ hur det går med hennes triologi!)
  • Ann-Sofie - smyckesdesigner